ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε.
ΕλληνικάΑγγλικάSerbian (Latin)Bulgarian (?????????)
Εκτύπωση
PDF

ΝΤΙΝΚΕΛ - Schwaben korn

Schwaben korn-ΝΤΙΝΚΕΛ: Γερμανικό ψωμί ολικής άλεσης

Πλήρες μείγμα για την παραγωγή νοστιμότατου ψωμιού ολικής άλεσης από σιτάρι spelt (Dinkel), με νιφάδες σταριού spelt,προζύμι, νιφάδες πατάτας & ηλιόσπορο.

Μια μοναδική γευστική απόλαυση, ψωμί με διαρκή φρεσκάδα.


alt
alt 25 kg    alt 100 %
alt Επιστροφή

Spelt - a grain for the future

Μπορείτε να "κατεβάσετε" την διάλεξη του Karl Schmitz κάνοντας κλικ εδώ (στα αγγλικά)

Dinkel ? Spelt

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ?σπέλτα? (αγριόσταρο).

Dinkel-Promo2 Η σπέλτα, στα γερμανικά ?Dinkel? είναι παράγωγο του αρχικού σταριού (στα λατινικά: triticum spelta). Κοινό και των δύο είναι ο δυνατός δεσμός ανάμεσα στο εξωτερικό φλοιό της σπέλτας και τον πυρήνα του. Αλλά ο εξωτερικός φλοιός της σπέλτα δεν είναι σε καμία περίπτωση άχρηστος, αντιθέτως πολύ λειτουργικός:

Προστατεύει τον κόκκο από την περιβαλλοντολογική μόλυνση με φυσικό τρόπο. Για τον μυλωνά ένα επιπρόσθετο βήμα γίνεται απαραίτητο στην επεξεργασία: η αποφλοίωση (το ξεφλούδισμα). Ανέκαθεν, το άλεσμα του ?Dinkel? ήταν ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και έχει προωθηθεί με πολλή φροντίδα. Ωστόσο, δεν είναι μόνον ο πυρήνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να επεξεργαστεί. Η εξωτερική σπέλτα αν καθαριστεί και ψιλοκοπεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τροφή για ζώα ή ως γέμιση για μαξιλάρια και στρώματα.


Για πολύ καιρό, η σπέλτα ήταν γνωστή μόνον στη Swabia, στο νότιο μέρος της Γερμανίας. Αυτή η περιοχή είναι γνωστή για τα φτωχά και πετρώδη εδάφη της και για το άγριο κλίμα της.

Καθώς η σπέλτα όμως είναι ένα όχι και τόσο απαιτητικό φυτό, αυτή η περιοχή είναι η ιδανική για την καλλιέργεια του. Φυσικά, η παραγωγικότητα σε σοδειά από την σπέλτα είναι πολύ μικρότερη από τους άλλους τύπους δημητριακών.

Γύρω από την ιστορία της σπέλτας εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε η αποκαλούμενη Ιατρική της Hildegard. Ήταν περίπου στον Μεσαίωνα όταν η Aj.Hildegard, μία- για εκείνη την εποχή πολύ γνωστή και προοδευτική μοναχή του Bingen στον Ρήνο, ανακάλυψε τα πλεονεκτήματα της σπέλτας για την ανθρώπινη διατροφή. Χάρη στην επαναπροβολή και έκδοση των εντύπων της Hildegard, η σπέλτα κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα ξανά. Αρχικά, αυτό συνέβη μόνο στη Γερμανία, αλλά στο μεταξύ αυτό το δημητριακό έγινε γνωστό και εκτιμήθηκε σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα είναι γνωστό σ`ολόκληρο τον κόσμο.

Η Σπέλτα φημίζεται ότι είναι φυσικό γιατροσόφι. Συγκριτικά με άλλα δημητριακά περιέχει μία τέλεια ισορροπία από συστατικά. Χάρη στο γεγονός ότι είναι εύπεπτη, έχει αποδειχθεί πετυχημένο γιατρικό ενάντια σε εκφυλιστικές ασθένειες, δερματοπάθειες(δερματίτιδα) ασθένεια της βλεννογόνου μεμβράνης καθώς επίσης και σε προβλήματα μεταβολισμού και πέψης. Θα έπρεπε να αποτελεί κύριο συστατικό της διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Όσο αναφορά την διαδικασία ψησίματος μπορεί να συγκριθεί με αυτή του σταρίσιου αλευριού. Ωστόσο, ζύμες φτιαγμένες από αλεύρι σπέλτας γίνονται πιο κολλώδεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αρτοποιοί χρησιμοποιούν ένα μίγμα από αλεύρια αναμιγνύοντας το αλεύρι σπέλτας με άλλα.
Στη νότια Γερμανία για παράδειγμα η προσθήκη από αλεύρι σπέλτας ανέρχεται στο 30% - 50% για τα ψωμιά μικρού μεγέθους και τα πιτάκια. Για το ψωμί αυτό το ποσοστό προσθήκης είναι κανονικά μεγαλύτερο. Σε πολλές περιπτώσεις προστίθεται σικαλίσιο αλεύρι και προζύμη. Για την βελτίωση της ποιότητας της ζύμης συνιστάται η προσθήκη ξηρής γλουτένης και βιταμίνης C.

Η Schapfen Muhle κυρίως επεξεργάζεται τους παρακάτω τύπους σπέλτας : Franckenkorn, Oberkulmer, Rotkorn, Schwabenkorn.
Εκτός από τα κλασσικά προϊόντα ενός μύλου όπως το αλεύρι, τo ολικής άλεσης, νιφάδες από σπέλτα, προσφέρουμε επίσης έτοιμα για χρήση μίγματα ψωμιών Dinkel.

Πλήρης σειρά προϊόντων Dinkel / Spelt
  • Spelt flour type 630
  • Wholemeal spelt flour
  • Organic Wholemeal spelt bread
  • Dinkel Spelt flakes
  • Dinkel Schwabenkorn
  • Dinkel loaf Mix
  • Dinkel Joghurt Brotchen Mix
  • Dinkel malt
  • Schapfen Dinkel Ruhr- cake mix
  • Dinkel Biskuit ? sponge mix